0 продукта

Заболявания

Нарушения на гласа мкб R49

Нарушения на гласа - изображение

Говорът представлява специфична за човека сложно координирана двигателна, стереотипна дейност, в която участват дихателната мускулатура, мускулите на ларинкса, фаринкса, мекото небце, езика и устните. Процесът на говорене се състои от две свързани помежду си двигателни функции - фонация и артикулация. Фонацията се дължи на функцията на мускулатурата на гласните връзки, която формира гласните и една част от съгласните звуци. Артикулацията се осъществява от фаринкса, мекото небце, езика и устните. Те дооформят част от звуците произведени от ларинкса, но формират и някои от беззвучните съгласните. Разтройствата на тези функции се наричат дизартрия, дисфония, съответно афония и анартрия. В клиничната практика, най-често те са съчетани с разстройства и на гълтането - дисфагия и афагия.

1. Невромускулна, булбарна дизартрия и дисфония. Тя се получава при едностранно или двустранно увреждане на булбарните черепномозъчни нерви или техните ядра. Гласът е монотонен, тих, размазан, лошо артикулиран и носов, поради парализа на мекото небце. Такива разстройства на говора могат да се появят при остри демиенилизиращи и токсични полиневропатии, полиомиелит със засягане на булбарните ядра, булбарен инфаркт, при нарушено нервно-мускулно предаване при миастения гравис.
2. Спастична, псевдобулбарна дизартрия и дисфония. Тя се получава при двустранно увреждане на tr. corticobulbaris с развитие на псевдобулбарна пареза. Говорните разстройства са подобни на тези при булбарната дизартрия и дисфония, но тук говорът е по-бавен, дрезгав, носов, неизразителен, думите се изговарят по-трудно, поради повишения мускулен тонус на масетерите. Причините за тези нарушения са мултипленна склероза, мултиинфарктна енцефалопатия.
3. Екстрапирамидални нарушения на говора. При Паркинсонова болест гласът е бавен, лошо модулиран, замазан, монотонен, с намалена сила, бързо изчерпващ се при по-продължителен говор, като накрая става шептящ. Спазмодична дисфония, при генерализирана или локална дистония на ларингеалната мускулатура. Говорът е затруднен, неспокоен, звуците се изговарят трудно с усилия и напрягане от страна на болния.
4. Малкомозъчен говор - нарича се още „скандиран” говор, поради насечения характер на говора и неговата променяща се модулация с моменти на затихване и усилване (експлозивност) на звука. Дължи се на нарушената координация на говорната и дихателна мускулатура. Говорът е забавен, но артикулацията е запазена. Появява се при различни малкомозъчни лезии.
5. Хистерична афония. Получава се пълна загуба на гласа или гласът е много тих, шепнещ.

Клинични пътеки включващи нарушения на гласа

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.4, 20 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Нарушения на гласа" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Нарушения на гласа"
Свързани продукти към нарушения на гласа

Случвало ли ви се е да ви откажат лекарство, ако нямате рецепта за него?

Фармацевтите винаги ми отказват дадено лекарство, ако нямам рецепта за него.
Фармацевтите отказват, но променят решението си, ако съм редовен клиент или много им се помоля.
Някъде искат, другаде не искат рецепта, въпрос на фирмена политика.
Никога не съм имал проблем с получаването на лекарства, рецептата е само формалност.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.