0 продукта

Заболявания

Актинична кератоза мкб L57.0

Актинична кератоза - изображение

Актиничната кератоза е кожно заболяване, което може да прогресира до инвазивен сквамозноклетъчен карцином. Среща се при индивиди със светла кожа върху участъци, изложени продължително време на влиянието на слънчевите лъчи. Почти не се открива при тъмнокожи. Прогресията на заболяването е в няколко насоки - може да претърпи обратно развитие, да се задържи непроменена или да прогресира до сквамозен карцином. Съществуват данни и за прогресия към базалноклетъчен карцином.

ЕТИОЛОГИЯ

Актиничната кератоза се индуцира от ултравиолетовите лъчи. Допълнителни проучвания показват връзка между актиничната кератоза и човешкия папилома вирус, чиято роля в кожната онкогенеза е известна.

ПАТОГЕНЕЗА

Актиничната кератоза се появява при индивидите със светла кожа върху области, изложени продължително време на слънчевите лъчи като лице, скалп, уши, предмишници, ръце. Може да се развие също така по гърба, гърдите, краката. Честотата на заболяването е свързана с прдължителността на екскпозиция на ултравиолетовите лъчи. Следователно тази честота се повишава с всяко десетилетие от живота и е по - висока в страните близки до Екватора, както и при хората работещи на открито. При ДНК - анализ са установени мутации и делеции на ключови гени.

Хистологично актиничната кератоза е епидермална лезия, характеризираща се с групи от атипични кератиноцити в базалния слой, които могат да се разпространят до зърнестия и роговия слой. Епидермисът показва нарушена структура с акантоза, паракератоза и дискератоза. Характерен е клетъчен атипизъм, кератиноцитите се различават по размер и форма. Често се наблюдават паракератотични участъци със загуба на зърнестия слой. Открива се възпалителен инфилтрат.

КЛИНИЧНА КАРТИНА

Актиничната кератоза се открива по - често при мъжете. Висока е честотата й в Австралия, където обхваща между 40 - 60 % от населението над 40 год. Основен рисков фактор наред с кумулирания ултравиолетов ефект, професията и типът кожа е възрастта, като по - висока е честотата след 50 год. възраст. Имуносупресираните пациенти, особено тези след органна трансплантация са с повишен риск от развитие на състоянието. Първоначално се появяват малки, твърди петна, които в последствие се разширяват и могат да достигнат няколко cm големина. В повечето случаи те се появяват като множествени плоски или повдигнати кератотични лезии. Лезиите имат еритематозна основа, покрита с люспа, обикновено с големина 3 - 10 mm.

ДИАГНОЗА

Взема се биопсия от кожата.

ДИФЕРЕНЦИАЛНА ДИАГНОЗА

Прави се с базалноклетъчен карцином, лупус еритематозус, себорейна кератоза, сквамозноклетъчен карцином, брадавици.

ЛЕЧЕНИЕ

Препоръчва се на пациента да намали излагането си на слънце особено между 10.00 и 15.00 ч. Необходимо е използването на слънцезащитни лосиони. Използват се 5 - флуорурацил, диклофенак и фотодинамична терапия. Хирургичното лечение се състои в биопсия за потвърждаване на диагнозата, криотерапия, кюртаж или ексцизия.

Симптоми и признаци при актинична кератоза

Лечение на актинична кератоза

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.1, 16 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Актинична кератоза" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Актинична кератоза"
Свързани продукти към актинична кератоза

Вярвате ли, че за да осиновиш дете, трябва да платиш пари под масата?

Това са измислици, няма такова нещо, вярвам в справедливата и безкористна социална система.
Може и да има такива неща, но това са единични случаи.
Това е нормална и масова практика.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.