0 продукта

Заболявания

Полицитемия вера мкб D45

Полицитемия вера - изображение

Полицитемия вера или наречена още истинска полицитемия е кръвно заболяване, което се характеризира с пролиферация на трите миелоидни реда с превалиране на еритропоезата. Полицитемия вера се характеризира с увеличаване на хемоглобина и обема на циркулиращата кръв в кръвообращението.

Полицитемията е рядко заболяване. Засяга предимно мъже над 50 годишна възраст.

Етиологията на поцитемията е неизвестна.

При полицитемия вера е потиснато производството на хормона еритропоетин, който се секретира от бъбреците и спомага за синтезирането на еритроцити. Високата концетрация на еритроцити в кръвообращението потиска синтеза му. Пролиферацията на еритоцитния ред довежда до повишаване на вискозитета и хематокрита на кръвта – хематокрит над 0.55. По този начин се сгъстява кръвта и намалява способността й да пренася кислород, а също така се повишава рискът от развитие на тромбемболични инциденти. Едновременно с това се нарушава функцията на тромбоцитите и по този начин се стига до парадокса комбинация от тромбоза и кръвоизливи.
 

Клиничната картина на полицитемията се определя главно от повишения вискозитет на кръвта. Болните се оплакват от главоболие, виене на свят, шум в ушите, уморяемост, виене на свят, зрителни нарушения, кръвотечение от носа. Характерен симптом е сърбежът по цялото тяло при затопляне. Болните могат и да съобщят, че са изкарали тромбемболичен инцидент – инсулт, инфаркт. Външния вид на болни с полицитемия вера е „цветущ” – те са със зачервено лице, конюктиви, крайниците, цианоза по устните. 

 

При изследване на болен с полицитемия вера може да се открие уголемен далак и повишено артериално налягане. Лабораторните показатели са:

 • увеличени  хемоглобин;
 • брой еритроцити и тромбоцити;
 • хематокрит;
 • удължено време на кървене;

Извършва се трепанобиопсия на костен мозък. В костния мозък е намалена мастната тъкан, хиперлазирали са трите миелоидни реда, мегакариоцитите са дистрофни. Увеличеният обем циркулираща кръв се доказва чрез радиоизотопен метод.
 

Увеличения обем циркулиращи еритроцити може да бъде абсолютно и относително. Относителното повишено количество се дължи на загуба на кръвна плазма при шок, изгаряне, дехидратация. Абсолютното повишение на броя на еритроцитие се наблюдава тумори на бъбреците, синтезиращи еритропоетин – хипернефром, овариален карцином, поликистоза на бъбрека

Усложнения:

 • Тромбоемболични инциденти;
 • Хиперурикемия;
 • Хеморагична диатеза;
 • Бластна трансформация в хронична миелоидна левкемия;

Лечението на полицитемия вера има две основни цели:

 • да намали масата на еритроцитите;  
 • да предпазва от тромбоемболичните усложнения;

Намаляването на масата на еритроцитите става чрез кръвопускане – започва се с по две-три кръвопускания по 300 мл седмично. Предотвратяването на тромбоемболичните усложнения се извършва с хепарин. Лечението на полицитемията също включва:

 • цитостатици;
 • радиофосфор;
 • интерферон алфа;
 • аспирин;

Средната преживяемост на болни с полицитемия вера е около 15 години. Смърта настъпва или от тромбоеболични инциденти или от бластна транформация в левкемия.

Клинични пътеки включващи полицитемия вера

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.1, 17 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Полицитемия вера" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Полицитемия вера"

Случвало ли ви се е да ви откажат лекарство, ако нямате рецепта за него?

Фармацевтите винаги ми отказват дадено лекарство, ако нямам рецепта за него.
Фармацевтите отказват, но променят решението си, ако съм редовен клиент или много им се помоля.
Някъде искат, другаде не искат рецепта, въпрос на фирмена политика.
Никога не съм имал проблем с получаването на лекарства, рецептата е само формалност.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.